Συχνές Ερωτήσεις

Τι είναι το Πρόγραμμα Erasmus+;

Το Erasmus+ είναι το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη στήριξη της εκπαίδευσης, της κατάρτισης, της νεολαίας και του αθλητισμού στην Ευρώπη. Με προϋπολογισμό 14,7 δισ. ευρώ, θα δώσει τη δυνατότητα σε πάνω από 4 εκατομμύρια Ευρωπαίους να σπουδάσουν, να επιμορφωθούν, να αποκτήσουν εμπειρία και να προσφέρουν εθελοντική εργασία στο εξωτερικό.
Το Erasmus+, το οποίο θα διαρκέσει έως το 2020, προσφέρει δυνατότητες σε φοιτητές και σε ένα ευρύ φάσμα ιδιωτών και οργανισμών.

Ποια σχέδια κινητικότητας στηρίζει το πρόγραμμα Erasmus+ στο πλαίσιο της Βασικής Δράσης 1 (ΚΑ1);

Ανάλογα με τα χαρακτηριστικά των συμμετεχόντων, υποστηρίζονται οι εξής τύποι σχεδίων κινητικότητας στον τομέα της Εκπαίδευσης και της Κατάρτισης:

 1. Σχέδιο κινητικότητας για εκπαιδευόμενους και προσωπικό ΕΕΚ
 2. Σχέδιο κινητικότητας για το προσωπικό της εκπαίδευσης ενηλίκων

Ποιος μπορεί να κάνει αίτηση για ένα σχέδιο κινητικότητας για το προσωπικό της εκπαίδευσης ενηλίκων;

Oποιοσδήποτε δημόσιος ή ιδιωτικός οργανισμός (ή το υποκατάστημα /παράρτημά του) που δραστηριοποιείται στον τομέα της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης (πάροχος ΕΕΚ)· ή οποιοσδήποτε δημόσιος ή ιδιωτικός οργανισμός που δραστηριοποιείται στην αγορά εργασίας (επιχείρηση).

Για παράδειγμα, τέτοιος οργανισμός μπορεί να είναι:

 • σχολή/ινστιτούτο/κέντρο επαγγελματικής εκπαίδευσης

 • δημόσια ή ιδιωτική, μικρή, μεσαία ή μεγάλη επιχείρηση (συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών επιχειρήσεων)

 • κοινωνικός εταίρος ή άλλος εκπρόσωπος του εργασιακού τομέα, συμπεριλαμβανομένων των εμπορικών επιμελητηρίων, των βιοτεχνικών/επαγγελματικών ενώσεων και των συνδικαλιστικών οργανώσεων

 • δημόσιος φορέας σε τοπικό, περιφερειακό ή εθνικό επίπεδο

 • ερευνητικό ινστιτούτο

 • ίδρυμα

 • σχολείο/ινστιτούτο/εκπαιδευτικό κέντρο (οποιουδήποτε επιπέδου, από την προσχολική ως την ανώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης ενηλίκων)

 • μη κερδοσκοπική οργάνωση, ένωση, ΜΚΟ

 • φορέας που παρέχει υπηρεσίες επαγγελματικού προσανατολισμού, επαγγελματικής συμβουλευτικής και ενημέρωσης

 • φορέας υπεύθυνος για τη χάραξη πολιτικών στον τομέα της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης

Ποιες δαπάνες χρηματοδοτούνται από το Erasmus +;

 • Δαπάνες μετακίνησης των συμμετεχόντων, συμπεριλαμβανομένων των συνοδών, από τον τόπο προέλευσής τους στον τόπο της δραστηριότητας μετ’ επιστροφής. Το ποσό της επιχορήγησης για την κάλυψη των εξόδων μετακίνησης είναι ανάλογο των σχετικών αποστάσεων, οι οποίες υπολογίζονται με τον υπολογιστή αποστάσεων 

Παράδειγμα: για αποστάσεις μεταξύ 500 και 1.999 χλμ. (Αθήνα – Λευκωσία): 275 ευρώ ανά συμμετέχοντα.

 • Υψηλές δαπάνες μετακίνησης συμμετεχόντων (για ταξίδι μετ’ επιστροφής με προορισμό ένα κεντρικό ή απομακρυσμένο σημείο/το αεροδρόμιο και (ή) τον σταθμό των τρένων/λεωφορείων εντός της χώρας καταγωγής ή χώρα υποδοχής)

 • Δαπάνες που συνδέονται άμεσα με τη διαβίωση των συμμετεχόντων ανά ημέρα: 96 ευρώ ανά εκπαιδευόμενο ΕΕΚ και 112 ευρώ ανά προσωπικό ΕΕΚ

 • Δαπάνες που συνδέονται άμεσα με την υλοποίηση δραστηριοτήτων κινητικότητας/οργανωτικές δαπάνες: 350 ευρώ ανά συμμετέχοντα

 • Δαπάνες που συνδέονται άμεσα με τους συμμετέχοντες με αναπηρίες και τους συνοδούς τους (συμπεριλαμβανομένων των εξόδων μετακίνησης και διαβίωσης, εφόσον αυτά αιτιολογούνται επαρκώς και με την προϋπόθεση ότι οι συμμετέχοντες αυτοί δεν έχουν αιτηθεί επιχορήγηση από τις κατηγορίες «μετακίνηση» και «ατομική υποστήριξη») (link)

Ποιες είναι οι θεματικές ενότητες;

 • Aξιοποίηση νέων τεχνολογιών και ψηφιακών καινοτομιών στην εκπαίδευση
 • Βιωματικά εργαστήρια στις Τέχνες με εφαρμογή σε εκπαιδευτικές ομάδες: Μουσική, Κίνηση, Εικαστικά, Θέατρο, Παραμύθι
 • Διαχείριση διαπροσωπικών σχέσεων σε εκπαιδευτικά περιβάλλοντα. Διαχείριση συγκρούσεων σε εκπαιδευτικές ομάδες
 • Διαχείριση σχέσεων και συγκρούσεων στην προσωπική, κοινωνική και επαγγελματική ζωή
 • Εκπαίδευση ενηλίκων: απόκτηση διδακτικής επάρκειας
 • Θεατρικό παιχνίδι
 • Οργάνωση και διοίκηση στην εκπαίδευση. Ανάπτυξη ηγετικών ικανοτήτων
 • Πρόληψη ρατσισμού και ενδο-σχολικής βίας. Διαπολιτισμική διαχείριση της ετερότητας

Ποιος είναι ο φορέας;

Η HM Studies and Publishing είναι μη κερδοσκοπική, μη κυβερνητική, οργάνωση με έδρα την Κύπρο. Πρόκειται για έναν αναπτυξιακό οργανισμό με σκοπό την προώθηση της έρευνας στο τομέα της Εκπαίδευσης, της Κοινωνίας και της εξέλιξης του Ανθρώπου. Αποστολή της HM S & P είναι να εμπνεύσει τους εν ενεργεία και μελλοντικούς εκπαιδευτικούς, τους εκπαιδευτές ενηλίκων και γενικά όλο το ανθρώπινο δυναμικό που εμπλέκεται σε δομές της Δια Βίου Μάθησης προς την κατεύθυνση της καινοτομίας, της έρευνας και της αριστείας, στοχεύοντας σε επιλεγμένες εκδόσεις.

Ποια θα είναι η διάρκεια της δραστηριότητας;

H διάρκεια του επιμορφωτικού προγράμματος είναι 16 ημέρες (14 ημέρες μάθημα και 2 ημέρες για μετακίνηση). Για περισσότερες πληροφορίες δείτε το αναλυτικό
πρόγραμμα της κάθε δράσης.

Ποιοι είναι οι επιμορφωτές;

Η ΗΜ διαθέτει άριστα εκπαιδευμένο και εξειδικευμένο προσωπικό, με εμπειρία στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και σε δομές δια βίου εκπαίδευσης και κατάρτισης, καθώς επίσης στη συμβουλευτική και το mentoring, το οποίο θα υποστηρίξει τις συγκεκριμένες δράσεις.

Πως μπορώ να κάνω αίτηση;

Επιλέξτε το κουμπί «Εκδήλωση ενδιαφέροντος» (το κουμπί βρίσκεται στην κορυφή της σελίδας που περιγράφεται το μάθημα που έχετε επιλέξει)
Συμπληρώστε τις απαιτούμενες πληροφορίες.
Αμέσως μετά την «Εκδήλωση ενδιαφέροντος», θα λάβετε ένα επιβεβαιωτικό μήνυμα.
Μαζί με το μήνυμα αυτό θα λάβετε κάποιες χρήσιμες πληροφορίες και υποστήριξη, προκειμένου να συμπληρώσετε τα απαραίτητα έντυπα.
Παρακαλούμε, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για οτιδήποτε χρειαστείτε στο: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Προσοχή! Οι προθεσμίες είναι πολύ αυστηρές! Έως την 20η Ιανουαρίου 2018!
Μετά την αποδοχή, επιλέξτε το κουμπί «Επιβεβαίωση συμμετοχής» στην κορυφή της σελίδας που περιγράφεται το μάθημα που έχετε επιλέξει.
Θα σας αποστείλουμε πληροφορίες σχετικά με την προετοιμασία του επιμορφωτικού ταξιδιού σας.